ROI

Veel gestelde vragen over onze Architectuur producten

Wat is een Enterprise Architectuur?

Een Enterprise Architectuur beschrijft een organisatie met doel informatiesystemen en processen te laten aansluiten op bedrijfsdoelstellingen. Het voordeel van een Enterprise Architectuur:

 • Inzicht in de samenhang van uw bedrijfsprocessen en informatiesystemen.
 • Creëren van flexibiliteit voor een organisatie op gebied van informatieverwerking en uitwisseling.
 • Betere en snellere integratie en betere standaardisatie op vlak van informatievoorziening.
 • Eenvoudiger beheersing van bedrijfsrisico’s.
 • Betere beheersing van IT kosten.

In de fysieke wereld is de nut en noodzaak van een architectuur direct duidelijk. Nu veel organisaties bijna volledig afhankelijk zijn van informatiesystemen is het de hoogste tijd om ook organisaties vanuit een duidelijker architectuur te ontwerpen en te verbeteren.

Wat is een PSA (Project Start Architectuur)?

Een Project Start Architectuur (PSA) is een high level inhoudelijk document om snel een IT project te kunnen starten. Indien gewenst houden wij de Dya methode aan, echter onze ervaring is dat een flexibele invulling van een PSA vaak noodzakelijk is om daadwerkelijk waarde te geven voor projecten en organisaties. In een PSA wordt o.a. beschreven:

 • Hoe de oplossing eruit ziet. Hierbij worden alle requirements, kaders en eisen meegenomen.
 • Welke verschillende bouwblokken (software, hardware) gerealiseerd moeten worden of aangepast (indien in een bestaand landschap projecten worden uitgevoerd).
 • Wat de relaties (interfaces) met de omgeving zijn (technisch en niet technisch).
 • Hoe de business, eindgebruikers en systeem (vaak Cloud) eisen tot een werkende oplossing gaan leiden.
psa_Organisatieontwerp.nl

Wat is een Solution Architectuur?

Een Solution Architectuur beschrijft een oplossing waarbij kaders, implementatie richtlijnen en ontwerpbeslissingen worden beschreven. Op basis van een Solution Architectuur is project uitvoering nauwkeurig te plannen (oa. met sprints/scrums) en te begroten. In een Solution Architectuur worden technische en organisatorische afhankelijkheden beschreven. Voor grote projecten en programma’s wordt een agile werkwijze gehanteerd, zodat realisatie trajecten snel kunnen starten.

Wat is een Integratie Architectuur?

Een integratie Architectuur beschrijft een oplossing voor integratievraagstukken. Hierbij wordt integratie integraal vanuit business, informatie, applicaties, (business)services en technische infrastructuur benaderd. Het voordeel van een Integratie Architectuur is dat direct duidelijk is op welke wijze informatie kan worden uitgewisseld met derden partijen. Indien noodzakelijk worden ook interface specificaties opgesteld om direct realisatie trajecten te kunnen starten.

Wat is een  Infrastructuur Architectuur?

Binnen een Infrastructuur Architectuur worden alle technische aspecten beschreven die nodig zijn om een oplossing binnen een Cloud omgeving of in een eigen datacenter te laten werken. Aspecten als opslag, backup/recovery, netwerkcapaciteit, monitoring en systeembeveiliging worden opmaat ontworpen voor uw oplossing. Met behulp van een Infrastructuur Architectuur wordt het zonder risico in productie nemen van nieuwe applicaties of systemen sterk vereenvoudigd.

Welke andere architectuur producten kunnen geleverd worden?

Onze kracht zit in het vormgeven vanuit architectuur en ontwerp voor nieuwe toepassingen. Wij leveren daarom ook op  aanvraag:

 • Architectuurreviews voor uw project
 • Architectuurvisiedocumenten
 • Architectuur- en ontwerpstandaarden voor uw organisatie
 • Architectuur Visualisaties (o.a. Archimate, UML)

Is de deadline / opleverdatum die ik kies voor oplevering van invloed op de prijs?

Ja. Een zeer snelle oplevering van uw product is helaas niet altijd mogelijk. Een zeer korte termijn voor realisatie betekent in de praktijk vaak dat extra kosten gemaakt worden om architecten direct voor u vrij te kunnen maken. En zoals u weet: Hoogopgeleide gekwalificeerde architecten in de IT zijn zeer schaars. Maar laat u verbazen over onze prijzen en snelheid van levering!

Wie werken aan mijn bestelling(architectuurproduct) na goedkeuring van de offerte?

Uw probleem wordt alleen opgelost door medewerkers met WO+, relevante kennis & ervaring en relevante certificeringen (bijvoorbeeld TOGAF). In ieder opgeleverd document is altijd een verkort CV van de auteur terug te vinden.

Hoe kan de prijs zo laag zijn?

Wij maken gebruik van een semi-geautomatiseerd systeem voor het oplossen van uw probleem. Dit voordeel merkt u direct. Daarnaast betaalt u bij ons niet voor dure overhead.

Wat zijn de voordelen van een realiseren onder Architectuur?

Realiseren van projecten onder architectuur, levert altijd winst op:

 • Structurele kosten verlaging en beheersing.
 • Eenvoudiger risicobeheersing door beter inzicht en overzicht. Reductie complexiteit.
 • Inzicht in samenhang van bedrijfsprocessen, informatiesystemen en technische infrastructuur (Cloud omgevingen).
 • Ingebouwde flexibiliteit om snel in te kunnen spelen op toekomstige veranderingen en wijzigende omstandigheden.
 • Snellere informatie uitwisseling (intern én extern) door standaardisatie van processen, systemen en diensten.

Nog meer weten? Hier een link naar een uitgebreider antwoord.

Kan ik ook zelf een IT Architectuur opstellen?

Natuurlijk. Indien nodig geven wij hiervoor trainingen en begeleiding. In onze publicaties kunt u zonder kosten veel bruikbare informatie vinden over het opstellen van een goede architectuur. Natuurlijk wijzen wij u ook op ons ‘Architectuur Playbook‘ waarin veel (OSS) tools en tips te vinden zijn.