ROI

Architectuur 2.0: oplossingen met garantie graag!

Kennis is om gedeeld te worden. Zonder kennisdeling, ofwel het voortbouwen op kennis van anderen en het gebruik maken van het denkwerk van anderen zou de wereld er vandaag de dag totaal anders uitzien. Om te zorgen dat kennis écht wordt gedeeld is een open (niet commerciële) structuur voor het delen en toegankelijk maken van kennis cruciaal.

IT Architectuur is typisch een vakgebied waar kennisdeling van groot belang is. Enerzijds voor de directe stakeholders die baat hebben bij het architectuurproduct wat wordt geleverd, anderzijds door te borgen dat architecten oplossingen voor problemen adviseren die bewezen werken. Juist de open dialoog van architecten naar elkaar, het kennisdelen tussen beroepsgenoten en een juiste wetenschappelijke onderbouwing van architectuuradviezen laat helaas nog wel eens te wensen over. Enerzijds logisch omdat IT architectuur nog een zeer jong vakgebied is binnen de wetenschap. Anderzijds maakt dat veel kennis onder copyright, bedrijfsgeheim of andere sloten niet eenvoudig gedeeld kan worden.

share

Vanuit Organisatieontwerp.nl wordt maandelijks via deze blog actief kennis gedeeld. Onderwerpen zijn altijd op het snijvlak van business en IT geschreven. Naast deze blog is ook kennis vanuit Organisatieontwerp.nl (of de stichting waarin Organisatieontwerp.nl participeert) gedeeld door presentaties online te zetten.

De cijfers hoe vaak de presentaties worden bekeken zijn indrukwekkend:

Onderwerp Aantal keer gelezen
Wat levert architectuur op?, april 2010 3295
Open Source Business Models – status 2010 4996
Business disadvantages using cloud computing? 88270
Drupal 7 Architectuur 3107
Strategisch voordeel met systeemdynamica 1819
Noodzaak van een beveiligingsarchitectuur 720

Natuurlijk is niet exact duidelijk of de informatie daadwerkelijk is gelezen en écht begrepen. Of alleen snel doorheen gebladerd. Maar als auteur kan je boek ook ongelezen in een kast komen, of blijkt dat van de verkochte 1000 boeken er vele bij leveranciers in magazijn blijven staan. Uit de statistieken valt op dat Cloud Computing al jarenlang een zeer populair onderwerp is. Daarnaast is direct duidelijk dat publicaties in het Engels een veel groter bereik hebben. In Nederland zijn we gezien de statistieken nog altijd op zoek naar de toegevoegde waarde van architectuur. Wellicht dat het de hoogste tijd wordt om een publicatie samen te stellen over wat architectuur voor bedrijven aan waarde heeft opgeleverd. Wie doet mee?

slideshare_stats