ROI

Conferenties: Altijd een verrassing!

Om bij te blijven in het complexe vakgebied van IT architectuur, ontwerp en realisatie is het periodiek professioneel spelen met nieuwe technologie cruciaal. Juist door het hands-on ervaren hoe nieuwe technologie werkt, kan een goed advies of ontwerp worden gemaakt. Naast het regelmatig testen van nieuwe concepten en technologie is het fysiek bijwonen van een conferentie vaak zeer waardevol.

Persoonlijk hou ik van conferenties waar kennisdeling voorop staat. Toevallig of niet: Vaak zijn dit conferenties waar ervaring met nieuwe open source technologie wordt besproken. Afgelopen zaterdag 30 mei 2015 was ik aanwezig op de NextBuild software conferentie in Eindhoven. Het bezoeken van een seminar of conferentie is altijd spannend: Wordt het een succes of niet? Is het de investering in tijd waard? Zelf leg ik de drempel graag hoog: Ik wil altijd graag verrast worden door een aantal technologieën en concepten horen die voor mij nieuw zijn. Daarnaast wil ik op een conferentie altijd verrast worden door één écht goede presentatie. Waarbij goed voor mij betekent dat een spreker mij kan boeien met zijn verhaal, los van de inhoud. De NextBuild conferentie was in dit opzicht een succes.

Naast de gebruikelijke presentaties over de voordelen van de Cloud Computing en Docker, ontbreekt ook AngularJS niet wanneer over architectuur van web UI’s wordt gesproken. De verrassing voor mij was een boeiende presentatie over Ionic. Ionic is (eindelijk) een goed OSS ontwikkel framework waarmee krachtige platform onafhankelijke HTML5 applicaties voor smartphones of tablets kunnen worden gemaakt. De presentatie werd gegeven door de Nederlander Henk Jurriens, die zich naast programmeren ook druk maakt om de programmeer kunsten van jeugd. Om de jeugd op scholen aan het coderen te krijgen heeft Henk een platform (http://codingstuff.org/) opgericht.

Dat facebook veel mooi gereedschap aan de OSS gemeenschap heeft gegeven is inmiddels bekend. Maar het React framework voor het bouwen van simpele geweldige web-based applicaties is zeer veel belovend. React mist de complexiteit van het AngularJS framework en is gemaakt om zeer snel onderdelen van een web-based scherm te kunnen wijzigen. Ideaal natuurlijk voor web applicaties waarbij real-time big data bronnen via een web-browser ontsloten moeten worden. De essentie van React werd met veel passie geweldig uitgelegd door Egbert Teeselink, die nooit te beroerd is om via zijn eigen chat applicatie met je te kletsen.

Praktijkverhalen over hoe architectuurconcepten nu in werkelijkheid uitpakken zijn geweldig om van te leren. Zo gaf Pieter Joost van de Sande een geweldige kijk in de keuken bij het in de praktijk toepassen van het concept ‘microservices’. Nu SOA ook in IT land definitief een besmetting betekent met garantie op mislukking, is de nieuwe buzz term ‘microservices’. Maar om te zorgen dat de microservices architectuur concepten niet net als de SOA concepten en implementaties van 10 jaar geleden de mist ingaan, nam Joost de zaal mee naar hoe hij de valkuilen van SOA architectuurconcepten heeft weten te vermijden bij het implementeren van zijn microservices architectuur in een grote complexe real-time omgeving.

Pieter Hintjens was op NextBuild als keynote spreker aanwezig om de volle zaal mee te nemen in zijn leerpunten sinds hij software maakt. Pieter heeft een hekel aan (Powerpoint)slides en maakte zoals een echte programmeur dat doet 5 minuten voor de start van zijn keynote met vi zijn presentatie. Gelukkig had Pieter nog net even tijd om zijn boek ‘Code Connected’ voor mij persoonlijk te signeren, iets wat via een standaard bestelling via amazone nu eenmaal niet lukt. Pieter heeft de afgelopen 7 jaar een geweldige community gebouwd rondom Zeromq. Zeromq was niet zijn eerste OSS project, maar bij Zeromq kwamen de leerervaringen van al zijn vorige projecten goed van pas. De principes en wijze lessen van Pieter voor alle aanwezigen:

  1. Mensen voor code
  2. Contracten zorgen voor vrede
  3. Leer van falen

Pieter is sinds het geweldige succes van zeromq een graag geziene gast op OSS conferenties. Door te investeren in mensen komt het met de code of kwaliteit later altijd wel goed volgens Pieter. Geef mensen het vertrouwen. Ook zeromq kende een beetje crisis (een fork) en kent natuurlijk geregeld wat vuurwerk in de community (sommige mensen willen bijvoorbeeld zmq in de linux kernel-). Door het zorgen voor duidelijke spelregels, open en transparant weet echter iedereen waar hij/zij aan toe is. Daarom contracten zorgen voor vrede! Pieter wist de aandacht van iedereen vast te houden, wat een kunst op zich is bij complexe onderwerpen waar het niet om de code of architectuur gaat, maar over principes, sociale interactie en belangrijke vragen rondom vrijheid. Pieter heeft naast veel code en boeken over code inmiddels ook een zeer boeiend boek geschreven over vrijheid (Culture and Empire). Dit boek zet aan tot zelf nadenken over vrijheid op gebied van internet, copyright, software en vrij mogen denken.

 

Pieter Hintjes